Poradnia Dietetyki Klinicznej „DietoVita”

Tadeusza Kościuszki 229, Katowice, HolsaMed.

 

©2022 by DietoVita. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Kontakt

Banany w mleku kokosowym

23 marca 2022
Krem z brokołów z pesto

Banany w mleku kokosowym to deser kuchni tajskiej. Jego tamtejsza nazwa to Kluay Buat Chee. Smak słodki, a jednocześnie słony. Mogą być posypane startą skórką z limonki lub cynamonem. Deser ten jest bardzo popularny na Laos i w Kambodży. Łączy prostotę, ale także specyficzny smak.

 

Składniki:

 

  • Banan - 2 sztuki 
  • Mleko kokosowe - 150 ml
  • Erytrytol - 2 łyżki
  • Laska wanilii - 1 sztuka (opcjonalnie kilka kropel aromatu)
  • Sól biała - 1 łyżeczka

 

 

Mleko kokosowe wlewamy na patelnię i podgrzewamy na średnim ogniu. Do mleka dodajemy wanilię/ekstrakt waniliowy, wcześniej rozpuszczony w szklance erytrytol i sól. Kroimy banany na pół, następnie w poprzek. Kolejnym krokiem jest ułożenie bananów na patelni. Gotujemy całość, aż mleko zredukuje się do 1/3 początkowej objętości, a banan zacznie przysmażać się od spodu, karmelizując.

 

Zobacz również