©2022 by DietoVita. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt
Estetyczny wygląd, piękny biały uśmiech - to cechy, które kojarzą się ze zdrowiem i urodą. Wybielanie to proces zwiększenia wizualnej bieli zęba. W przypadku, gdy zdecydujemy się na ten zabieg, dość istotne jest wprowadzenie tzw. białej diety na okres około 7-14 dni.
Dieta ta polega na wyeliminowaniu produktów barwiących, takich jak m. in. kawa, herbata, czerwone wino, czekolada, curry, cynamon, buraki czy ciemne owoce, czyli np. winogrona, borówki, truskawki czy jagody. Podczas białej diety dozwolone jest stosowanie jedynie produktów o jasnej barwie, bądź pozbawionych barwników.
Niedozwolone jest także spożywanie: ciemnych sosów, sosu sojowego, czerwonego mięsa, warzyw takich jak: brokuł, dynia, szpinak, czerwona kapusta, papryka, pomidor, szczaw, burak, marchew. Nie dozwolone są także ciemne produkty zbożowe: pełnoziarniste makarony, pieczywo, sery żółte i topione, ale również żółtko jaja czy dżemy.
Dodatkowo nie należy spożywać mocno ciepłych i bardzo zimnych napojów. Związane jest to z nadwrażliwością zębów po zabiegu wybielania. Do 2 godzin po wybielaniu - nie można jeść. Dozwolone jest picie wyłącznie wody mineralnej niegazowanej.
Pamiętajcie, że przed każdym wybielaniem należy wykonać higienizację, czyli potocznie czyszczenie (skaling, piaskowanie), aby pozbyć się kamienia nazębnego, ponieważ wtedy takie wybielanie ma sens.