Poradnia Dietetyki Klinicznej „DietoVita”

Tadeusza Kościuszki 229, Katowice, HolsaMed.

 

©2022 by DietoVita. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Kontakt

Buraczane brownie

19 marca 2022
Krem z brokołów z pesto

Jakie powinno być idealne brownie? Na pewno mocno czekoladowe.Do tego powinno mieć chrupiącą skórkę i wilgotny, ciągnący się środek. Brownie to ciasto, które podobne jest do zakalca - wiem, że ten rodzaj "przeklętego" ciasta ma rzeszę fanów.

 

Składniki:

 

  • Jaja kurze całe - 2 sztuki
  • Burak - 2 sztuki
  • Erytrytol - 3 łyżki
  • Czekolada gorzka - 5 kostek 
  • Kakao 16%, proszek - 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia - pół łyżeczki
  • Cynamon, mielony - pół łyżeczki
  • Rodzynki, suszone - garść
  • Sól biała - 1 łyżeczka
  • Mąka kokosowa - 2,5 łyżki

 

 

Piekarnik nagrzać do 180 ° C. Formę o bokach 20×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ugotowane buraki, jajka, cynamon, sól, kakao i słodzidło umieścić w rozdrabniaczu

i zmiksować na gładką masę. Mąkę koksową wymieszać z proszkiem do pieczenia, rodzynkami oraz posiekaną czekoladą. Dodać do masy z burakami. Całość dobrze wymieszać i przelać ciasto do przygotowanej formy. Wygładzić wierzch. Piec przez 25 minut. Przed
krojeniem pozostawić do ostygnięcia.

 

Wartości odżywcze: E: 130kcal, B o.: 4.21g, T: 5.44g, W o.: 17.63g) - przepis na 6 porcji.

 

Zobacz również