Poradnia Dietetyki Klinicznej „DietoVita”

Tadeusza Kościuszki 229, Katowice, HolsaMed.

 

©2022 by DietoVita. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Kontakt

Cukiniowe Brownie

21 marca 2022
Krem z brokołów z pesto

Mocno czekoladowe, wilgotne - to definicja Brownie. Przepis ten powstał z miłości do roślinnych wersji tego ciasta. Równie pyszny i o wiele mniej kaloryczny niż jego pierwowzór, chociaż od czasu do czasu i na taki można sobie pozwolić.

 

Składniki:

  • Jaja kurze całe - 1 sztuka
  • Aromat waniliowy, do ciast - 1 łyżeczka
  • Cukinia - 2 sztuki 
  • Czekolada gorzka - 10 kostek 
  • Kakao 16%, proszek - 7 łyżek 
  • Ksylitol - 2 łyżeczki
  • Olej kokosowy - 3 łyżki 
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól biała - 1 łyżeczka
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 5 łyżek

 

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Obrać cukinię i zetrzeć na najmniejszych oczkach. Odcisnąć, by usunąć nadmiar wody, np. przez ręcznik papierowy. Odlać wodę. Dodać roztopiony olej kokosowy , jajko, słodzik, aromat wanilii i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao, pokruszoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję — jak standardowe ciasto czekoladowe. Blaszkę
prostokątną pokryć papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut

 

Wartości odżywcze E: 158kcal, B o.: 3.86g, T: 8.6g, W o.: 17.66g) - przepis na 10 porcji.

 

Zobacz również