©2022 by DietoVita. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt
Endometrioza jest jednym z najczęściej rozpoznawanych schorzeń ginekologicznych i polega na niekontrolowanym wzroście tkanki błony śluzowej poza jamą macicy.
Wiele pacjentek z endometriozą cierpi na dysbiozę przewodu pokarmowego, która powoduje m. in. wzdęcia, zaparcia, biegunki, czy nieswoiste zapalenia jelit lub SIBO, ale także obniżenie produkcji serotoniny (hormonu szczęścia) – bo właśnie serotonina w głównej mierze powstaje w przewodzie pokarmowym, a nie w mózgu.
Pacjentki, u których diagnozuje się endometriozę skarżą się na obfite oraz bolesne miesiączki. Mają problem z bolesnym współżyciem oraz odczuwają ból w miednicy mniejszej.
W codziennym menu należy zwiększyć podaż tych 3 związków:
UWAGA, jeśli mamy rozpoznane SIBO lub Nieswoiste Zapalenia Jelit, należy unikać pewnych produktów spożywczych, takich jak na przykład czosnek czy cebula.
Naturalne bioflawonoidy dostarczają świeże warzywa i owoce takie jak seler, pietruszka, oliwki, morele, czerwona papryka, karczochy, jagody, czerwona fasola, kapusta i bakłażan.
Warto postawić także na żurawinę ,wiśnie, borówki, porzeczki, jagody, aronię i cytrusy.
Do diety należy włączyć także strączki: czerwoną fasolę, edame, soczewicę czerwoną i zieloną, czy groszek i fasolkę szparagową czy też kiszonki: ogórki, kapustę, kimchi czy sok z kiszonego buraka lub fermentowany nabiał.