Poradnia Dietetyki Klinicznej „DietoVita”

Tadeusza Kościuszki 229, Katowice, HolsaMed.

 

©2022 by DietoVita. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Kontakt

Dieta w endometriozie

01 listopada 2022
Krem z brokołów z pesto

Endometrioza jest jednym z najczęściej rozpoznawanych schorzeń ginekologicznych i polega na niekontrolowanym wzroście tkanki błony śluzowej poza jamą macicy

 

Wiele pacjentek z endometriozą cierpi na dysbiozę przewodu pokarmowego, która powoduje m. in. wzdęcia, zaparcia, biegunki, czy nieswoiste zapalenia jelit lub SIBO, ale także obniżenie produkcji serotoniny (hormonu szczęścia) – bo właśnie serotonina w głównej mierze powstaje w przewodzie pokarmowym, a nie w mózgu. 

 

Pacjentki, u których diagnozuje się endometriozę skarżą się na obfite oraz bolesne miesiączki. Mają problem z bolesnym współżyciem oraz odczuwają ból w miednicy mniejszej.

 

W codziennym menu należy zwiększyć podaż tych 3 związków:

 

  • kwasów tłuszczowych OMEGA 3 (głównie z oleju rybiego, ale także z nasion)
  • antyoksydantów (karotenoidy, resweratrol, koenzym Q10, cynk)
  • bioflawonoidów i polifenoli (kwercetyna,  indolo-3-karbinol)

 

UWAGA, jeśli mamy rozpoznane SIBO lub Nieswoiste Zapalenia Jelit, należy unikać pewnych produktów spożywczych, takich jak  na przykład czosnek czy cebula.

Naturalne bioflawonoidy dostarczają świeże warzywa i owoce takie jak seler, pietruszka, oliwki, morele, czerwona papryka, karczochy, jagody, czerwona fasola, kapusta i bakłażan.

Warto postawić także na żurawinę ,wiśnie, borówki,  porzeczki,  jagody, aronię i cytrusy.

 

Do diety należy włączyć także strączki: czerwoną fasolę, edame, soczewicę czerwoną i zieloną, czy groszek i fasolkę szparagową czy też kiszonki: ogórki, kapustę, kimchi czy sok z kiszonego buraka lub fermentowany nabiał.

Zobacz również