Poradnia Dietetyki Klinicznej „DietoVita”

Tadeusza Kościuszki 229, Katowice, HolsaMed.

 

©2022 by DietoVita. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Kontakt

Faszerowane jajka - Wielkanoc 2022

04 kwietnia 2022
Krem z brokołów z pesto

Kiedy myślimy o Świętach Wielkanocnych, pierwszym skojarzonym produktem spożywczym są jajka. Można je przyrządzić na wiele sposobów, łatwą i jednoczenie smaczną opcją są faszerowane jajka. Jak je przyrządzić?

 

Jajka faszerowane awokado z kiełkami

 

Składniki:

  • 4 jajka 
  • 1 szt dojrzałego awokado
  • sól, pieprz
  • kiełki rzodkiewiki

 

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo i wyjmij z nich żółtka. Zmiksuj żółtka z pokrojonym awokado, dopraw solą i pieprzem. Nakładaj farsz na jajka, a na wierzch kiełki. Możesz także rozgnieść widelcem żółtka z awokado i przyprawami - tekstura farszu będzie nieco inna, ale przygotujesz je jeszcze szybciej!

 

Jajka faszerowane ogórkiem kwaszonym

 

Składniki:

  • 4 jajka 
  • 2 ogórki kwaszone
  • łyżka jogurtu greckiego 
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ugotuj jajka na twardo, wyjmij z nich żółtka. Ogórka posiekaj na mała kosteczkę. Wymieszaj żółtka z jogurtem, solą i pieprzem i dodaj ogórka. Jeszcze raz wymieszaj i nakładaj farsz do jajek.

Jajka faszerowane pieczarkami z majonezem

 

Składniki:

  • 4 jajka 
  • 2 pieczarki 
  • pół cebuli
  • sól, pieprz
  • 2 liście sałaty lodowej
  • 1 łyżka majonezu (najlepiej Kieleckiego - najlepszy skład i stosunek kwasów tłuszczowych)
  • pół pęczka natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Jajka ugotowane na twardo obierz, przekrój wzdłuż na połówki, a następnie wyjmij z nich żółtka. Pieczarki i cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, a następnie podduś z odrobiną wody na patelni. Wystudzone pieczarki i cebulę połącz z rozdrobnionymi żółtkami. Wszystko wymieszaj z majonezem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Połówki jajek napełnij przygotowanym farszem. Faszerowane jajka podaj na liściach sałaty, posypane natką pietruszki.

 

Zobacz również