©2022 by DietoVita. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt
Słodycz daktyli połączona z kakao, słonymi orzeszkami ziemnymi oraz królową kasz - kaszą jaglaną. Lubisz takie połaczenia? Ten deser jest idealny dla Ciebie!
Składniki:
Do jednej miski włożyć daktyle, do drugiej migdały - obie miski zalać wrzątkiem, aby daktyle zmiękły, a z migdałów szybko ściągnęła się skórka. Kaszę jaglaną gotować w wodzie wraz ze słodzikiem oraz mlekiem. Kasza powinna wsiąknąć całość wody i zwiększyć swoją objętość. Pod koniec dodać kakao, mieszać dokładnie, odstawić do przestygnięcia, blendować na gładki mus. Za pomocą blendera lekko ubić herbatniki, orzeszki ziemne (nie na pył, tylko w kilka sekund je nieco skruszyć). Połowę masy orzechowej nałożyć do szklanek. Na to nałożyć masę jaglaną. Następnie orzeszki. Daktyle blendować na gładki mus, dodać masło orzechowe (najlepiej takie z kawałkami orzeszków), mieszać łyżką, nałożyć na masę orzeszków do szklanek. Wierzch dekorować obranymi migdałami.
Wartość odżywcza: E: 575kcal, B o.: 17.82g, T: 28.93g, W o.: 61.31g) - przepis na 2 porcje.