Poradnia Dietetyki Klinicznej „DietoVita”

Tadeusza Kościuszki 229, Katowice, HolsaMed.

 

©2022 by DietoVita. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Kontakt

Fit deser a'la Snickers

17 marca 2022
Krem z brokołów z pesto

Słodycz daktyli połączona z kakao, słonymi orzeszkami ziemnymi oraz królową kasz - kaszą jaglaną. Lubisz takie połaczenia? Ten deser jest idealny dla Ciebie!

 

Składniki: 

 

  • Daktyle drylowane  - 1/2 garści
  • Herbatniki - 3 sztuki 
  • Kakao ciemne  - 1/2 łyżki 
  • Kasza jaglana - 1/3 woreczka
  • Masło orzechowe kremowe - 1 łyżka
  • Migdały - 1 łyżka
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 25 ml
  • Orzeszki ziemne solone  - 2 łyżki
  • Woda - 1 szklanka 

 

 

Do jednej miski włożyć daktyle, do drugiej migdały - obie miski zalać wrzątkiem, aby daktyle zmiękły, a z migdałów szybko ściągnęła się skórka. Kaszę jaglaną gotować w wodzie wraz ze słodzikiem oraz mlekiem. Kasza powinna wsiąknąć całość wody i zwiększyć swoją objętość. Pod koniec dodać kakao, mieszać dokładnie, odstawić do przestygnięcia, blendować na gładki mus. Za pomocą blendera lekko ubić herbatniki, orzeszki ziemne (nie na pył, tylko w kilka sekund je nieco skruszyć). Połowę masy orzechowej nałożyć do szklanek. Na to nałożyć masę jaglaną. Następnie orzeszki. Daktyle blendować na gładki mus, dodać masło orzechowe (najlepiej takie z kawałkami orzeszków), mieszać łyżką, nałożyć na masę orzeszków do szklanek. Wierzch dekorować obranymi migdałami.

 

Wartość odżywcza: E: 575kcal, B o.: 17.82g, T: 28.93g, W o.: 61.31g) - przepis na 2 porcje.

 

Zobacz również