Poradnia Dietetyki Klinicznej „DietoVita”

Tadeusza Kościuszki 229, Katowice, HolsaMed.

 

©2022 by DietoVita. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Kontakt

Fit sernik na zimno

21 marca 2022
Krem z brokołów z pesto

Pierwsze wzmianki o serniku miały miejsce już w Starożytności. Osobiście sernik na zimno to moje ulubione ciasto - lekkie, niezbyt słodkie, z pyszną galaretką i mnóstwem sezonowych owoców. Przepis ten dotyczy prostego i szybkiego sernika na owsianym spodzie. 

 

Składniki:

 

  • Jaja kurze całe - 4 sztuki
  • Jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 8 łyżek
  • Konfitura z malin, niskosłodzona - 8 łyżeczek
  • Ksylitol - 5 łyżeczek
  • Mleko 1,5% - 1/4 szklanki
  • Otręby pszenne - 1 szklanka
  • Ser twarogowy półtłusty - 20 łyżek
  • Żelatyna - 1 i 1/2 łyżki
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka 
  • Płatki owsiane, błyskawiczne - 3 łyżki
  • Maliny/Borówki - 3 garście

 

Oddzielić żółtka od białek i wymieszać żółtka mikserem, dodać otręby, płatki owsiane oraz sodę. Małą tortownicę lub blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę na spód i zapiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut. Zblendować na gładko twaróg z jogurtem, ksylitolem i mlekiem. Ubić pianę z oddzielonych białek i dodać do masy twarogowej. Przelać masę na upieczony spód i ponownie zapiec przez 50 minut.
Wyciągnąć sernik i zostawić do ostygnięcia. Do miski wlać 2 szklanki gorącej wody, wsypać 3 łyżeczki żelatyny i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać konfiturę oraz owoce i ponownie wymieszać. Masę wylać na ostygnięty sernik i wstawić do lodówki do stężenia.

 

Wartości odżywcze (E: 183kcal, B o.: 16.22g, T: 5.76g, W o.: 19.02g) -
przepis na 8 porcji.

Zobacz również