©2022 by DietoVita. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt
Pierwsze wzmianki o serniku miały miejsce już w Starożytności. Osobiście sernik na zimno to moje ulubione ciasto - lekkie, niezbyt słodkie, z pyszną galaretką i mnóstwem sezonowych owoców. Przepis ten dotyczy prostego i szybkiego sernika na owsianym spodzie.
Składniki:
Oddzielić żółtka od białek i wymieszać żółtka mikserem, dodać otręby, płatki owsiane oraz sodę. Małą tortownicę lub blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę na spód i zapiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut. Zblendować na gładko twaróg z jogurtem, ksylitolem i mlekiem. Ubić pianę z oddzielonych białek i dodać do masy twarogowej. Przelać masę na upieczony spód i ponownie zapiec przez 50 minut.
Wyciągnąć sernik i zostawić do ostygnięcia. Do miski wlać 2 szklanki gorącej wody, wsypać 3 łyżeczki żelatyny i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać konfiturę oraz owoce i ponownie wymieszać. Masę wylać na ostygnięty sernik i wstawić do lodówki do stężenia.
Wartości odżywcze (E: 183kcal, B o.: 16.22g, T: 5.76g, W o.: 19.02g) -
przepis na 8 porcji.