Warto podkreślić, że najzdrowszymi olejami roślinnymi są ZIMNOTŁOCZONE. Odpowiednia podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA, WNKT) wykazuje działanie prozdrowotne oraz protekcyjne w przypadku wielu jednostek chorobowych (np. insulinooporność, otyłość, PCOS, Hashimoto, choroby układu krążenia).
Oleje tłoczone na zimno charakteryzują się wyższą zawartością kwasu linolowego i linolenowego.
OLEJ LNINANY
Zawiera dużą ilość kwasów OMEGA-3 (51,45), ale także związki o nazwie TOKOFEROLE, czyli wykazuje wysoki potencjał antyoksydacyjny.
OLEJ KONOPNY
Zawiera wysokie stężenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych WNKT (74,83). Olej ten posiada niemal idealny stosunek kwasów omega-3 do omega-6 wynoszący 1:3. Olej ten jest godny polecenia osobom dbającym o profil lipidowy, wspomaga także dobrą kondycję skóry.
OLEJ Z PESTEK DYNI
Zawiera cynk oraz witaminy z grupy B. Polecany w przypadka starań o potomstwo. Zawiera stężenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych WNKT równe 51,61.
OLIWA Z OLIWEK
Najbogatsza w biologicznie czynne składniki jest oliwa extra virgin. Posiada ona bogactwo związków fenolowych oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie kwasu oleinowego). Fenole mają udowodnione działanie antyoksydacyjne i skuteczność w profilaktyce wielu schorzeń cywilizacyjnych.
OLEJ Z ROKITNIKA
W skład oleju wchodzą niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz sterole roślinne. Olej rokitnikowy może być stosowany zewnętrznie – w celu leczenia egzem skóry, oparzeń, poparzeń słonecznych, po radioterapii oraz na źle gojące się rany. Wewnętrznie natomiast wspomaga regeneracje błony śluzowej żołądka i innych organów przewodu pokarmowego, działa ochronnie na komórki wątrobowe, układ sercowo – naczyniowy (zapobiega powstawaniu zakrzepów) oraz wspomaga walkę z nowotworami.
Włączenie ich wszystkich naraz nie spowoduje eliminacji wspomnianych chorób. DLACZEGO? Twoje codzienne żywienie jest tutaj najistotniejsze, a włączenie roślinnych źródeł tłuszczów to kwestia dodatkowa