©2022 by DietoVita. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt
Czy beza może być FIT? Otóż może! W przypadku, gdy chcemy zmienić wartość energetyczną bezy, możemy tradycyjny cukier zamienić na ksylitol (kolor bezy nie będzie biały). Beza jest słodkim deserem, ale właściwie od Ciebie zależy jej intensywność.
Składniki na bezę:
Składniki na krem:
Białka przekładamy do miski. Wsypujemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy ksylitol. Na blachę wykładamy papier do pieczenia, na którym układamy masę - kształt dowolny, ponieważ bezę będziemy rozgniatać. Ubite białka wykładamy na blaszkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy jeszcze około 1 godziny. Wyłączamy pierkarnik i pozostawiamy bezę z uchylonym piekarnikiem najlepiej na całą noc.
Serek homogenizowany oraz twaróg zblenduj i odstaw do lodówki. Bezy włóż do woreczka i rozkrusz tłuczkiem. Na dno pucharka wyłóż połowę borówek amerykańskich, łyżkę masy, połowę rozkruszonych bez i jeszcze raz wszystkie warstwy w tej samej kolejności, aż do zapełnienia pucharka/miseczki. Udekoruj świeżymi owocami.
Wartości odżywcze: E: 280kcal, B o.: 22g, T: 8g, W o.: 30g