©2022 by DietoVita. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt
Żywność ekologiczna to taka, dla której nie użyto nawozów sztucznych, ponadto produkty takie muszą powstawać w skutek niezakłócony dla środowiska oraz ekosystemu, co więcej powinny wspierać naturalne środowisko, chociażby przez minimalną ilość szkodliwych substancji - nadal substancji chemicznych. Jak zatem wybrać taką żywność w sklepie? Najlepiej kierować się oznaczeniami, czyli czytając etykietę. Nowym oznaczeniem rolnictwa ekologicznego jest Euroliść - unijne połączenie flagi UE oraz liścia. Innym oznaczeniem jest Ecolabel, a aby produkt został dopuszczony do sprzedaży, stosowane są surowe normy, które ma spełnić dany produkt na każdym etapie jego tworzenia.
Artykuły BIO odnoszą się do bardziej ogólnej kwestii, ponieważ dotyczą produktów, których sposób powstawania nie powinien zakłócać ekosystemu.
Najważniejszy jest zrównoważony rozwój. Dodatkowo te czasy, kiedy produkty EKO i BIO są mniej dostępne oraz ich cena jest wyższa minęły.
Używając określenia „żywność ekologiczna” często utożsamiamy z wyrażeniem „zdrowa żywność”, być może mamy wtedy na myśli, fakt, że taka żywność jest bezpieczniejsza, posiada lepszą jakość. Często porównuje się ją z żywnością funkcjonalną, czyli SUPERFOODS. Istnieje kilka ważnych apektów, dla których jakość produktów ekologicznych, postrzegamy jako atrakcyjniejszą, a mianowicie: ich wartość odżywczą i prozdrowotną, zawartość zanieczyszczeń, ale także brak obecności pestycydów.
W przypadku, gdy chcemy wybrać ten rodzaj produktów spożywczych, sprawdzajmy oznaczenia oraz certyfikaty. To, że na produkcie będzie napisane "BIO", nie oznacza, że produkt spełnił wszystkie normy, aby zasłużyć na to miano. Sprawdzajmy zatem dopuszczone w UE oznaczenia opakowań żywności eko i bio.