©2022 by DietoVita. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt
Przykładowy jadłospis 1700 kcal w insulinooporności - kolejny bezpłatny dzień z żywienia w insulinooporności. POKONAJ IO!
Dzienny Jadłospis 1700 kcal - 4 posiłki, który ma pomóc osobom z insulinoopornością zredukować masę ciała, zwracając szczególną uwagę na Ładunek Glikemiczny posiłków z całego dnia.
Kcal: 485.6 B: 30.5 g T: 38.5 g W: 2.2 g ŁG: 0.04
Omlet z parmezanem z szynką parmeńską
Jajko, 4 x sztuka 200g
Olej rzepakowy, 2 x łyżeczka 10g
Pieprz czarny, 1 x szczypta
Ser parmezan tarty, 1 x łyżka 8g
Sól, 1 x szczypta
Szczypiorek, 1 x łyżka 5g
Szynka wieprzowa surowa dojrzewająca, 1 x plaster 20g
Szynkę pokroić w kostkę. Jajka wbić do miski, rozbełtać, dodać do nich tarty parmezan, skrojoną szynkę parmeńską. Przyprawić solą, pieprzem. Masę jajeczną wylać na rozgrzaną olejem patelnię. Smażyć, aż omlet się zetnie. W razie potrzeby przerzucić go na drugą stronę. Posypać świeżym szczypiorkiem.
Kcal: 280.5 B: 8 g T: 10.2 g W: 43.5 g ŁG: 18
Zupa krem z kiszonej kapusty
Bulion warzywny, 1 x szklanka 240g
Cebula, 0.5 x sztuka 50g
Gałka muszkatołowa mielona, 1 x szczypta
Kapusta kiszona, 1.5 x szklanka 165g
Kmin rzymski (mielony,) 1 x szczypta
Majeranek suszony, 0.5 x łyżeczka 2g
Oliwa z oliwek, 1 x łyżeczka 5g
Pieprz czarny, 2 x szczypta 0.6g
Śmietana 12 % tłuszczu, 2 x łyżka 36g
Ziemniak, 2 x sztuka 150g
Cebulę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni, podsmażyć cebulę i
przyprawy. Dodać kapustę kiszoną, smażyć przez ok. 3 minuty. Wlać bulion, dodać ziemniaki,
gotować aż będą miękkie. Zupę zblendować na krem, podać z kleksem śmietany.
Kcal: 527 B: 38 g T: 14 g W: 72 g ŁG: 21.04
Imbirowy indyk na ostro
Imbir mielony, 1 x łyżeczka 5g
Olej rzepakowy, 1 x łyżeczka 5g
Pierś z indyka, 100 x gram 100g
Sos sojowy ciemny, 2 x łyżeczka 10g
Mięso pokroić na plastry grubości 2 cm i obtoczyć je w imbirze. Rozgrzać olej na patelni,
przesmażyć na nim mięso. Gdy mięso będzie usmażone, zalać je wodą (tak, by było zanurzone do połowy). Dodać sos sojowy, wymieszać. Zwiększyć lekko ogień i gotować mięso na patelni, aż sos mocno się zredukuje. Od czasu do czasu obracać mięso na drugą stronę.
Frytkami z warzyw
Marchew,1 x sztuka 45g
Burak, 1 x sztuka 120g
Cukinia, 1 x sztuka 300g
Pietruszka, (korzeń) 1 x sztuka 80g
Ziemniak, 1 x sztuka 75g
Topinambur, 2 x garść 90g
Oliwa z oliwek, 1 x łyżeczka 5g
Bazylia suszona, 0.5 x łyżka
Sól, 1 x szczypta
Tymianek suszony, 0.5 x łyżka
Czosnek, 1 x ząbek 5g
Jogurt naturalny, 2 x łyżkki 40g
Pieprz czarny, 2 x szczypta
Nektarynka na deser
2 x sztuka, 230 g
Warzywa umyć, obrać, pokroić w cienkie słupki. Wlać oliwę do miseczki, dodać zioła wraz z solą (zostawić odrobinę soli i pieprzu do sosu), wymieszać i maczać w niej warzywa. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć na niej frytki. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Piec przez 50-60 minut. Przygotować sos: Jogurt naturalny wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
Kcal: 427.7 B: 22.53g T: 12.75g W: 63g ŁG: 18.51
Curry z tofu i bakłażana
Bakłażan, 0.5 x sztuka 120g
Cebula, 0.5 x sztuka 50g
Cynamon, 1 x szczypta 0.5g
Kolendra (liście), 1 x garść 1g
Olej rzepakowy, 1 x łyżeczka 5g
Papryka ostra w proszku, 1 x szczypta 0.3g
Pieprz czarny, 1 x szczypta 0.3g
Pomidor, 3 x sztuka 510g
Sól, 1 x szczypta 0.3g
Tofu twarde, 3 x plaster 75g
Chleb razowy, 2 x kromka 70 g
Cebulę obrać, pokroić w pióra. Warzywa umyć. Bakłażana i tofu pokroić w kostkę, a pomidory na ćwiartki. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć cebulę. Po ok. 3 minutach dodać bakłażana, a po kolejnych 3 min. tofu. Smażyć razem ok. 10 minut. Po tym czasie dodać pomidory, przyprawić solą, pieprzem, cynamonem i papryką. Dusić całość ok. 15 minut. Przed podaniem posypać świeżą kolendrą.