©2022 by DietoVita. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt
Żywienie przeciwzapalne ma na celu wspomaganie leczenia chorób, takich jak na przykład insulinooporność, endometrioza, cukrzyca typu 2, ale także spadek odporności organizmu oraz inne schorzenia (np. choroby tarczycy). Dieta przeciwzapalna bazuje głównie na świeżych warzywach i owocach, niskoprzetworzonej żywności. W takim jadłospisie zaleca się łączenie białek, tłuszczów i węglowodanów jak podstawa zbilansowanego posiłku. Należy pamiętać o odpowiedniej podaży błonnika oraz wybierać produkty spożywcze z grupy niskiego indeksu glikemicznego.
Żywienie przeciwzapalne powinno być dobrane do pacjenta podczas wywiadu medyczno-żywieniowego. Dlaczego? Nie wszystkie produkty przeciwzapalne powinny znaleźć się w diecie osób z różnymi schorzeniami lub wykluczeniami, dlatego też nie powinno się postępować schematycznie i szablonowo. Umów się na konsultację, aby otrzymać rzetelne informacje -> KLIK.
OMLET Z TZATZIKAMI
Jogurt naturalny - 60 g (3 x Łyżka)
Jaja kurze całe - 56 g (1 x Sztuka)
Ogórek - 40 g (1 x Sztuka)
Polędwica sopocka - 30 g (2 x Plasterek)
Rzodkiewka - 30 g (2 x Sztuka)
Mąka gryczana - 30 g (2 x Łyżka)
Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu - 20 g (0.1 x
Szklanka)
Szczypiorek - 10 g (2 x Łyżeczka)
Olej rzepakowy - 10 g (1 x Łyżka)
Czosnek - 10 g (2 x Ząbek)
Pieprz czarny mielony - 2 g (2 x Szczypta)
Sól himalajska - 1 g (1 x Szczypta)
Jajko roztrzep, dodaj mleko i mąkę. Wymieszaj ze szczypiorkiem i drobno pokrojoną wędliną.
Usmaż na patelni. Z jogurtu, startego ogórka, rzodkiewki i przeciśniętego
przez praskę czosnku przygotuj sos. Dopraw do smaku ulubionymi przyprawami. Omlet zjedz z sosem. Wypij sok do posiłku (z dobrym składem!).
SOK Z CZARNEJ PORZECZKI
Sok z czarnej porzeczki - 150 g (0.6 x Szklanka)
ROLADKI Z CUKINII Z TWAROŻKIEM
Cukinia - 300 g (1 x Sztuka)
Ser twarogowy półtłusty - 150 g (0.8 x
Opakowanie)
Szczypiorek - 20 g (4 x Łyżeczka)
Olej rzepakowy - 10 g (1 x Łyżka)
Pokrój cukinię w poprzek w podłużne plastry. Nałóż cukinię na patelnię bez tłuszczu i trzymaj krótko. Zdejmij jak będzie miękka. Przygotuj twarożek: Rozgnieć twaróg z olejem i
przyprawami. Wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem. Nałóż twarożek na plastry cukinii i zawiń w roladki.
BORÓWKI AMERYKAŃSKIE
Borówki amerykańskie - 50 g (1 x Garść)
PIZZA Z PATELNI
Pomidor - 120 g (1 x Sztuka)
Ser, mozzarella - 60 g (4 x Kawałek)
Jaja kurze całe - 56 g (1 x Sztuka)
Mąka pszenna (typ 2000, pełnoziarnista) - 45 g (3 x
Łyżka)
Szynka z piersi kurczaka - 45 g (3 x Plasterek)
Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu - 30 g (0.1 x
Szklanka)
Koncentrat pomidorowy, 30% - 25 g (1 x Łyżka)
Kukurydza (świeża) - 15 g (1 x Łyżka)
Olej rzepakowy - 5 g (0.5 x Łyżka)
Proszek do pieczenia - 1 g (0.3 x Łyżeczka)
Wymieszaj jajko, mąkę, mleko, proszek do pieczenia,
odrobinę soli. Ciasto wyłóż na rozgrzaną patelnię, nasmarowaną
tłuszczem. Rozsmaruj placek na patelni. Smaż z 2 stron. Usmażony z 2 stron placek, posmaruj koncentratem, nałóż pozostałe dodatki. Podgrzej pod przykryciem na patelni, na wolnym ogniu.
ZAPIEKANE BATATY, BURAKI I ZIEMNIAKI Z DIPEM CZOSNKOWYM
Bataty - 400 g (2 x Sztuka)
Burak - 200 g (2 x Sztuka)
Serek chudy homogenizowany (0% tł.) - 180 g (0.9
x Opakowanie)
Ziemniaki - 70 g (1 x Sztuka)
Olej rzepakowy - 30 g (3 x Łyżka)
Warzywa dokładnie umyj, skrop olejem, dopraw
ulubionymi ziołami. Upiecz warzywa . Z serka przygotuj dip, dodając pieprz, sól granulowany
czosnek.
Obserwuj mnie. FOLLOW FOR MORE!
Facebook: https://www.facebook.com/dietetyk.malgorzatachodyla
Instagram: https://www.instagram.com/dietetyk_malgorzatachodyla