Poradnia Dietetyki Klinicznej „DietoVita”

Tadeusza Kościuszki 229, Katowice, HolsaMed.

 

©2022 by DietoVita. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Kontakt

Stres i jego wpływ na odżywianie się

29 marca 2022
Krem z brokołów z pesto

Podniesienie stężenia hormonów steroidowych powoduje pobudzenie apetytu i wzrost pobudliwości podczas stresu. Działanie stresu może zaburzać odbiór wrażeń sensorycznych pożywienia i powodować brak powstawania wystarczającego uczucia sytości, czyli nie odczuwamy sytości po posiłku tak, jak miałoby to miejsce w równowadze Naszego organizmu.

 

Mechanizmy regulujące pobór pokarmu przez organizm w podwzgórzu są regulowane także poprzez czynniki zewnętrze: stres, temperatura ciała, cechy wizualne spożywanego pokarmu i czynniki wewnętrzne, takie jak neuropeptydy i hormony przewodu pokarmowego oraz tkanki tłuszczowej.

 

 

 

To, jak stres wpływa na pobór pokarmu i regulację hormonalną, zależy od jego natężenia i czasu trwania. Niektóre osoby odczuwają większe łaknienie podczas stresu, inne zaś — zahamowanie łaknienia. U osób narażonych na mocny i krótkotrwały stres nie odczuwają głodu i ich uwaga nie skupia się na posiłkach i przekąskach. Inne mechanizmy są uruchamiane w wypadku działania długotrwałego stresu, może być to także stres o umiarkowanym nasileniu o charakterze stałego bodźca - dochodzi wtedy do pobudzenia łaknienia. 

 

Podczas stresu i jego ekspozycji Nasze wybory żywieniowe zmieniają się, co w przyszłości może być powodem do wzrostu masy ciała w sposób niekontrolowany (nadwaga -> otyłość) lub może prowadzić do zaburzeń odżywiania (bulimia nervosa, czy NES (zespół nocnego jedzenia).

Zobacz również