Poradnia Dietetyki Klinicznej „DietoVita”

Tadeusza Kościuszki 229, Katowice, HolsaMed.

 

©2022 by DietoVita. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Kontakt

Trendy kulinarne 2022

24 lutego 2022
Krem z brokołów z pesto

Według statystych kuchnia grecka zyskuje na popularności. Polakom podobają się smaki kuchni greckiej, poste a zarazem ciekawe sensorycznie połączenia.  Dieta śródziemnomorska jest bardzo korzysta dla zdrowia, nie ma co do tego wątpliwości. Połączenie mięs oraz dobrej jakości serów, a także niskokalorycznych warzyw jest jednym z trendów 2022 roku. Kuchnię grecką kształtują głównie warunki naturalnie panujące w tym kraju. Ze względu na łagodny i ciepły klimat przez cały rok dostępne są tutaj świeże warzywa takie jak cukinia, papryka, sałata, szpinak, pomidory, bakłażany, cebula oraz czostnek. Znacznie częściej niż w Polsce przygotowuje się potrawy z roślin strączkowych z soczewicy, fasoli i ciecierzycy, chociaż w myśl tego trendu - w Polsce ulega to zmianie.

Innym trendem kulinarnym na rok 2022 jest dieta planetarna, która stanowi bardziej styl życia, niż sam sposób odżywiania. Wybiera się produkty, które są najlepsze dla środowiska, między innymi pod kątem uprawy i hodowli, aby możliwie ograniczyć szkodliwy wpływ na otoczenie. Modyfikując swoje nawyki żywieniowe wybierane są produkty z lokalnych upraw, ograniczanie owoców egzotycznych (z uwagi chociażby na transport i zanieczyszczenia). Dieta planetarna to także ograniczenie odzwierzęcego źródła białka, czyli pozyskiwanie tego makroelementu głównie ze źródeł roślinnych. Dodatkowo, aby ograniczyć transport egzotycznych owoców i warzyw, niektóre państwa europejskie wdrożły produkcję fig, kiwi, bananów, mango czy ananasów.

 

Trendy kulinarne na rok 2022 wydają się być mocno ukierunkowane na środowisko i natrualne otoczenie, aby zminimalizować np. ślad węglowy. 

 

Zobacz również