Warzywa krzyżowe - jeść czy nie jeść przy niedoczynności tarczycy?
13 maja 2022
Warzywa krzyżowe, a niedoczynność tarczycy.
TO
JEŚĆ, czy
NIE JEŚĆOdpowiedź brzmi:
JEŚĆ.
Większość osób potrafi wymienić warzywa krzyżowe, czyli: brokuły, kalafior, jarmuż, brukselkę, wszelkie rodzaje kapusty, rzodkiewka, rzepa, boćwina, gorczyca, rukiew wodna, a także chrzan.
Problem oraz pytania, które padają ze strony pacjentów pojawiają się wtedy, kiedy nie jest się pewnym w jakiej ilość spożywać warzywa wolotwórcze.
GOITROGENY w nich zawarte, to substancje antyodżywcze OGRANICZAJĄCE wchłanianie jodu, co jest niekorzystne dla funkcjonowania tarczycy, co nasila niedoczynność i syntezę hormonów.
JAK ZMINIMALIZOWAĆ ICH NEGATYWNY WPŁYW NA TARCZYCĘ
obróbka termiczna (gotowanie inaktywuje około 30% goitrogenów.
inaktywacja następuje także podczas mrożenia, krojenia, płukania i fermentacja (np. Kimchi).
należy spożywać około 4 porcje tygodniowo -> należy wykorzystać potencjał antyoksydacyjny, przeciwnowotworowy oraz przeciwgrzybiczy tych warzyw (w badaniach in vitro, np. w stosunku do
Helicobacter pylori).
Warto wspomnieć o tym, że warzywa te bogate są w kwas foliowy, witaminy z grupy B, błonnik oraz inne składniki mineralne, jak np. potas. Zatem 3-4 porcje tych warzyw powinny się znaleźć w codziennym jadłospisie osoby z Niedoczynnością tarczycy.