©2022 by DietoVita. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt
Kultura w znacznym stopniu wpływa na zachowania żywieniowe, w szczególności nakazy i zakazy religijne narzucają jej wyznawcom pewne ograniczenia żywieniowe. Produkt jadany w jednej kulturze w innej może być zaliczany do niejadalnych. Kulturowe preferencje żywieniowe oraz zwyczaje i obyczaje żywieniowe kształtują wybór pożywienia.
Zachowanie stanowi każda reakcja lub zespół reakcji organizmu na bodźce środowiska. Dotyczą one między innymi strefy wyboru żywności, organizacji procesu nabywania produktów żywnościowych, ich przechowywania, przygotowywania do spożycia oraz częstości i sposobu spożywania.
KULTURA DALEKIEGO WSCHODU (Indie/Pakistan) - wiara w wielu Bogów. Otacza się w niej kultem niektóre zwierzęta i rośliny. Zabrania się spożywania mięsa krów i ich mleka. Tak zwane święte krowy.
JUDAIZM: Nieczyste są te, które nie spełniają jednej z tych cech, np. świnie, wielbłądy węgorz i rekin nie mają łusek, także drapieżne zwierzęta są niewłaściwe . Istnieje także zakaz spożywania mięsa z krwią, a zabijanie zwierząt oraz obróbka mięsa odbywa się w sposób, zapewniający całkowite usunięcie krwi, w której zawarte jest życie.
ISLAM - zasady żywienia w tej religii regulowane są przez świętą księgę Koranu. Zakazuje ona w sposób kategoryczny spożywania wieprzowiny i napojów alkoholowych i nakazuje przestrzeganie jednomiesięcznego postu Ramadanu, zakaz spożycia zwierząt padłych czy ubitych, niezgodnie z zasadami tzw. halahy.
POSTY – występują w różnych religiach. W religii rzymskokatolickiej obowiązują oba rodzaje postów: okresowa wstrzemięźliwość od potraw mięsnych oraz post ścisły, polegający na spożywaniu trzech posiłków w ciągu dnia, w tym tylko jednego do syta.
spożywanie jedzenia/picie alkoholu w celu dotrzymania towarzystwa, mimo braku odczuwania głodu (dopasowanie się do kultury masowej)
spożywanie produktów, które znajdują się w reklamach, zwiększenie spożycia produktów tłustych, przetworzonych, z dodatkami glutaminianu sodu
częstsze spożywanie żywności poza domem - wzrost spożycia fast-food
święta Bożego Narodzenia i Wielkanocne - tradycyjne potrawy, dużo jedzenia, wesela, chrzciny, stypy
żywieniowe tradycje regionalne, np. sery, krupnioki, kwaśnica itp.
Wpływ mody: problemem jest wiele pojawiających się w intrenecie niesprawdzonych, niepodpartych badaniami naukowymi informacji czy produktów lansowanych np. przez blogerów. Wpływ na zachowania żywieniowe mają także produkty , które znajdują się w reklamach lub pojawiające się nowości spożywcze na rynku.