Herbatę do Europy przywieźli Portugalczycy, natomiast do Polski trafiła w 1664 roku z Francji. Traktowana była początkowo jako zioło lecznicze, a piło się go jedynie w gronie szlachty i magnatów. Sposób przyrządzania herbaty różnił się w wielu krajach i różni się po dziś dzień, np. w Anglii, a Japonii, lecz nie tylko sposobem, a obrzędem, który w niektórych krajach miał/ma miejsce.
Do podstawowych zasad odpowiedniego przechowywania herbaty należą:
- Nie narażanie herbaty na wilgoć - herbata narażona na wilgoć traci przede wszystkim aromat, natomiast chronienie suszu przed wilgocią nie ogranicza się jedynie do przechowywania go z dala od wody i innych płynów; to także przeciwdziałanie wchłanianiu wilgoci z powietrza - stosuj pojemniki zamykane lub hermetyczne.
- Przechowuj herbatę z dala od ciepła - wysoka temeperatura przyspiesza oksydację (ultenianie). Niektórym herbatom - delikatnym żółtym i zielonym służy przechowywanie ich w lodówce, a nawet w zamrażalniku. Po wyjęciu takiej herbaty z lodówki odstaw ją na kilka godzin, aby nabrała temperatury pokojowej.
- Herbacie służy przechowywanie jej w dużej ilości - im więcej herbaty w pojemniku, tym mniejsza dostępność tlenu - mniejsze ryzyko chłonięcia wilgoci, zapachów, czy wietrzenia suszu.
- Przechowuj herbatę w próżni
- Wybierz zacienione miejsce, bez dostępu do promieniowania UV
- Nie wystawiaj herbaty na ekspozycję różnych zapachów

Opakowanie lub pojemnik, w którym ma być przechowywana herbata nie tylko powinien:
- Być zamykany w taki sposób, ażeby do niego nie dostawało się powietrze
- Wykonany z takiego materiału, który by nie posiadał żadnego własnego zapachu, nie przepuszczał, nie wchłaniał ani przyjmował wilgoci, ani obcych zapachów,
- Łatwo dawał się myć
- Nie wchodził w reakcję ze związkami chemicznymi, zawartymi w herbacie.