©2022 by DietoVita. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt
Kuchenne zero waste nie ogranicza się tylko do produktów spożywczych. Dotyczy to także generowania mniejszej ilości odpadów lub ich ponownego przetwórstwa. Często zdarza się, że żywność zostaje wyrzucana, ponieważ albo się przeterminowała, albo źle ją przechowywaliśmy lub nie miałeś/łaś pomysłu na jej wykorzystanie. Ułożony i dobrze przemyślany jadłospis może w tym jak najbardziej pomóc, ponieważ dobry dietetyk kliniczny weźmie pod uwagę to, żeby żywności marnować jak najmniej, a pacjentowi może to ułatwić codzienne funkcjonowanie, ale także PLANOWANIE posiłków i wykorzystywanie odpadów, do innych dań, na przykład dnia następnego.
Podstawą zero waste w kuchni i ograniczania powszechnego konsumpcjonizmu jest planowanie zakupów i sprezcyzowany jadłospis. Udowodniono, że tworzenie listy zakupów i planowanie całego procesu ogranicza zakup produktów, których w zasadzie nie chcieliśmy kupić, a ulegliśmy reklamie, emocjom (psychologia odżywiania się) lub innym czynnikom, np. fizjologicznym - głód. Swoim pacjentom często proponuję tego typu rozwiązania, stąd też listy zakupów planowane są na krótki okres czasu, co uchronić może przed zakupem zbyt dużej ilości żywności, która może się zmarnować.
Do takich przykładów kuchennego zero waste w przypadku kupna zbyt dużej ilości chleba lub bułek jest zamrożenie pieczywa i wykorzystanie go w późniejszym czasie. Z czerstwego chleba można zrobić grzanki, bułkę tartą lub namoczyć i wykorzystać jako farsz. W przypadku, gdy warzywa więdną, można zrobić z nich warzywne leczo, a z obierków warzywny bulion lub wykorzystać je dla zwierząt domowych. Z jabłkowych obierków można zrobić napar z cynamonem oraz cytryną i dodać do herbaty.
Podsumowując, jest wiele metod na zero waste w kuchni, które mogą ograniczyć konsumpcjonizm. Niestety marnotrawstwo żywności jest to problem globalny, ale świadomość żywieniowa i zachowania żywieniowe zmieniają się z roku na rok.