©2022 by DietoVita. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt
Zupa krem z brokułów jest sycąca, a dzięki pesto bardzo aromatyczna. Brokuły należą do grupy warzyw krzyżowych (więcej tej grupie w kontekście niedoczynności tarczycy poniżej), zawierają przeciwzapalny kaempferol - flawonoid, witaminę K i A, ale także karotenoidy - zeaksantynę i luteinę, pozytywnie wpływające na wzrok. Brokuły są niskokaloryczne. Na 100 g produktu ugotowanego to tylko 35 kcal, więc z pewnością warto włączyć je do codziennego jadłospisu.
ZUPA KREM Z BROKUŁÓW Z PESTO
KCAL: 338 B: 18,4 g; T: 15,2 g; W: 36 g
Ziemniak, 1 x Sztuka (75.0 g)
Brokuł, 0.5 x Sztuka (250.0 g)
Bulion warzywny, 1 x Szklanka (240.0 g)
Marchew, 1 x Sztuka (45.0 g)
Pesto, 1 x Łyżka (10.0 g)
Ser feta, 1 x Plaster (30.0 g)
Sposób przygotowania
Pokrój warzywa i gotuj w bulionie przez ok. 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Gdy zupa będzie gotowa, dodaj ser feta i zblenduj razem. Podaj z łyżką pesto na talerzu.
Brokuły a niedoczynność tarczycy. Czy rzeczywiście nie można spożywać warzyw krzyżowych?
Odpowiedź brzmi: MOŻNA (w konkretnych ilościach).
Wiele osób z niedoczynnością tarczycy obawia się warzyw z rodziny krzyżowych, czyli np. brokułów, jarmużu, brukselki lub kalarepy z uwagi na substancje wolotwórze - goitrogeny, ale UWAGA, liczy się ilość spożytych warzyw, czyli prościej mówiąc, można pozwolić sobie na tego typu warzywa, ponieważ, aby powyższy związek osiągnął swoje szkodliwe stężenie, należałoby zjeść około 1 kg brukselki.